Tina Buchholtz

Sanger, komponist, forfatter, underviser

Aktiviteter


Tina går ikke af vejen for den ene dag at synge med børn i skoler og institutioner for den næste dag at stå på Store Scene i Musikhuset, Aarhus. Udover, i mange år at være underviser på universitetet, musikkonservatorierne i Århus, Aalborg og Odense, har hun været idégrundlægger, medvirkende, og stået i spidsen for adskillige musikalske projekter. Læs om nogle af Tina's aktuelle aktiviteter.


Photo
Skandinavisk gospel

Skandinavisk Gospel er en ny genre som jeg begyndte at udvikle for snart 15 år siden. En sammensmeltning af den soulede og energifyldte afro-amerikanske blues- og gospel tradition og den poetiske historiefortællende mere "klassiske" nordiske tone.

Da jeg studerede på Det Jyske Musikkonservatorium sang jeg begge genrer men de var skarpt adskilte og dengang syntes der at være tætte skodder mellem de klassiske og rytmiske musikrødder.

Min fascination af og glæde ved at synge forskellige genrer vakte min nysgerrighed: Mon ikke der kan arbejdes med begge dele på en gang?.Jeg gik igang med at skrive nye sange. I starten var det svært at få den lyse lette klang forenet med den trad. simple amerikanske tekstform. Men da jeg fokuserede påhistorierne bag teksten blev det hele lettere.

Som skandinavere og vel især danskere har vi en indbygget blufærdighed, der ikke ret let lader sig forene med den direkte traditionelle gospel form. Og når jeg læser vores fantastiske salmeskat igennem finder jeg en ordrigdom og specielt et billedsprog, som jeg synes det er vigtigt at bibeholde. I denne genre har jeg valgt at arbejde på engelsk, men er dog så småt begyndt at skrive/oversætte til dansk. Det giver genren endnu en dimension og jeg fascineres til alle tider over musikkens mangfoldighed og rummelighed.

Det musikalske arbejde med gospel tog sin begyndelse i vokalkvartetten 4TUNES hvor vi udfordrede stort set alle musikgenrer med vores fire stemmer. Men det var først da jeg etablerede JOY, at jeg for alvor fik arbejdet mig ind på min Skandinaviske Gospel. Her har jeg med mine 6 korsangere, min pianist og bassist fundet en speciel tone - vores lyd. Tætte klange, lyriske melodier, historiefortælling, afvekslet med et stærkt energisk udtryk med afsæt i det umiddelbare.

Men ingen gospel koncert uden fællessang. Netop fællessangen har en central placering i mine koncerter. Det er meget vigtigt for mig, at publikum føler sig trygge. Så ved at inddrage min erfaring som korleder og underviser bygger jeg stille og roligt et musikalsk fællesskab op mellem mig/JOY og publikum. Det er en fantastisk følelse at synge med flere hundrede mennesker på en gang. Ingen af os er de samme mennesker efter koncerten som før.


Logon